ЕС постигна съгласие по план на върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел за доставка на боеприпаси на стойност 2 милиарда евро на Украйна, съобщи AFP, позовавайки се на дипломатически източници.

На среща в Брюксел министрите подкрепиха многостранна инициатива – която трябва да бъде одобрена от лидерите на ЕС на срещата на върха тази седмица – която има за цел да предостави на Украйна един милион снаряда през следващите 12 месеца, както и да попълни запасите на ЕС.

Киев се оплака, че неговите сили трябва да ограничават огневата си мощ, тъй като едногодишната инвазия на Русия се превърна в мъчителна война на изтощение, пише Труд.

Украйна каза на ЕС, че иска 350 000 снаряда на месец, за да помогне на войските си да удържат настъплението на Москва и да им позволи да започнат нови контраофанзиви по-късно през годината.

На 14 март Съветът на ЕС одобри решение за спешно увеличаване на бюджета на Европейския фонд за мир с €2 млрд. По-рано Борел отбеляза, че има възможност за допълнително увеличение на този бюджет с още €3,5 млрд. до края на Първоначално целият бюджет на фонда беше 5,7 милиарда евро за периода от 2021 до 2027 г., тоест говорим за реалното му удвояване. Миналата година Европейският съюз отдели 3,2 милиарда евро от този фонд за доставки на оръжия за Украйна.

Средствата от Европейския фонд за мир се отпускат на страните от ЕС като компенсация за оръжията, които те прехвърлят на Украйна. Според Борел Брюксел компенсира 40% от цената на оръжията и боеприпасите, прехвърлени на Киев от него.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук