Следственият комитет на Руската федерация съобщи, че е образувал наказателно производство срещу прокурора и съдиите от Международния наказателен съд (МНС), които миналия петък издадоха заповед за ареста на руския президент Владимир Путин по обвинения във военни престъпления, предадоха световните агенции.

Комитетът, който отговаря за разследването на сериозни престъпления в Русия, заяви, че липсват основания Путин да може да носи наказателна отговорност и припомни, че държавните глави имат пълен имунитет срещу юрисдикцията на чужди страни.

По думите на Следствения комитет "в действията на прокурора от МНС се съдържат признаци на престъпления" съгласно конкретни членове на руския наказателен кодекс, като например съзнателно обвиняване в престъпление на невинно лице, а също така и подготовка на нападение срещу представител на чужда страна, ползващ се с международна защита, с цел усложняване на международните отношения, съобщават световните агенции.

Стъпката, предприета днес от руския Следствен комитет, е символичен жест на противопоставяне в отговор на издадената миналия петък от МНС заповед за ареста на Путин, в която той и неговият комисар по въпросите на децата са обвинени във военното престъпление "депортиране на деца от Украйна в Русия", посочва Ройтерс.

Кремъл нарече издаването на заповедта възмутително, но юридическо невалидно, тъй като Русия не е страна по договора за създаване на МНС.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук