Когато бившият иракски президент Саддам Хюсеин бе заловен през 2003 година от американски военни, основният въпрос бе един – това наистина ли е той, или е негов двойник. В очите на един агент от ЦРУ обаче никога не е имало съмнение. Джон Никсън разказа пред Би Би Си, цитиран от fakti.bg., че веднага е разбрал кой стои пред него.
Агентът изучава Саддам Хюсеин още от започване работа в ЦРУ през 1998 година. Той е в Ирак, когато основният обект на дейността му е открит близо до град Тикрит.

„Тогава имаше съмнения, че Саддам Хюсеин може да има двойници. Когато го видях, знаех, че е той. Нямах съмнения“, заяви бившият агент.

Американецът сподели също така, че е видял „човешката страна“ на Саддам Хюсеин, която коренно се е различавала от тази, представена от американските медии.

„Той беше една от най-харизматичните личности, с които съм разговарял. Когато искаше, можеше да е чаровен, забавен и учтив“, заяви Джон Никсън.

„Той имаше и мрачна страна обаче – грубост и арогантност. Можеше да бъде и страшен, когато изпускаше нервите си“, каза още бившият агент на ЦРУ.