Първият човек, разпитал бившия лидер на Ирак Саддам Хюсеин след залавянето му от американските въоръжени сили през 2003 година, обяви, че бързо е станало ясно, че диктаторът не е разработвал оръжия за масово поразяване.
Бившият анализатор на ЦРУ Джон Никсън е имал за задача да разпита иракския лидер след залавянето му през декември 2003 година, пише "Индипендънт".

Никсън пояснява, че "всички в Белия дом искаха да знаят" дали има някакви доказателства, че Ирак е разработвал оръжия за масово унищожение. Но разпитът на Хюсеин и последвалото проучване са накарали екипа на служителя на ЦРУ да заключи, че програмата за ядрени оръжия в арабската държава е била прекратена години по-рано.

Екипът на Никсън, става ясно от думите му, е бил възприет като "провалил се" след направеното заключение.

Служителят на ЦРУ добави пред БиБиСи, че той е бил поканен да съобщи заключенията си пред тогавашния президент Джордж У. Буш едва през 2008 година - две години след екзекутирането на Хюсеин.

В язвителна оценка на бившия президент на САЩ Никсън поясни, че той е един от малцината, които са се ръкували с Буш и Хюсеин, но е предпочитал да прекарва повече време с последния.

Буш беше "изолиран от реалността", поясни той и добави, че политиката е била решаващ фактор, а не разузнаването.

Никсън изтъкна още, че е бил "засрамен" от случилото се в Ирак след свалянето на диктатора.

Според него днес ситуацията е нямало да бъде в такова положение, ако Хюсеин е бил оставен на власт. 

Джон Никсън напуска ЦРУ през 2011 година.