Airbus обяви, че планира да започне серийно производство на рекорден соларен самолет. Той се казва Zephyr, като се разработва от компанията вече няколко години. Плановете са той да може да лети до 120 дни без нужда от кацане.

Airbus вече е готова с фабриката във Фейбъроу, Великобритания, в която ще произвежда до 30 бройки Zephyr на година. Целта на новия самолет е да се използва за комуникации подобно на дроновете Aquila на Facebook, от които компанията се отказа.

Zephyr е почти изцяло покрит със слънчеви панели, които през деня захранват двигателя и трупат енергия в батериите. Енергията от тях се използва през нощта.

В момента Zephyr държи рекорда по най-дълъг полет без презареждане - 336 часа, 22 минути и 8 секунди. В момента над Аризона лети новият модел Zephyr S, който има за цел да прекара 30 дни в непрекъснат полет.

През следващата година Airbus планира да проведе и 120-дневен полет, който да постигне заложената цел на самолета. Той може да лети на височина 21 км. в определен район и да осигурява покритие за дадена мрежа или интернет връзка. Има възможност да се използва и за наблюдение на земни процеси, мониторинг на пожари, трафик и др.

Целият самолет има размах на крилете 25 метра и тежи по-малко от 75 кг., като може да носи не повече от 5 кг. товар. Airbus работи и по друга версия с 33 метра размах на крилете и с две опашки, която ще може да носи по-тежки товари с повече оборудване. Компанията казва, че Zephyr вече има разрешителни за работа както за военни, така и за граждански цели в няколко държави.