Бившият конгресмен-републиканец от щата Джорджия Нют Гингрич е един от най-възможните кандидати за поста държавен секретар на САЩ в оформящата се администрация на новоизбрания президент на страната Доналд Тръмп, пише Atlanta Journal Constitution.

„Нют Гингрич ми е приятел от много време и не казвам нищо повече“, заяви Тръмп по време на предизборен митинг в щата Охайо. „Но ще ви го кажа под една форма или друга, той ще има роля в моето правителство“, добави той.

„Напълно очаквам Гингрич да заеме важна позиция в администрацията на Тръмп“, смята конгресменът от щата Джорджия Алън Пийк, който бе против кандидатирането на бизнесмена за президент на САЩ. 
Според Лари Сабато, който води катедра „Политология“ в Университета във Вирджиния, Гингрич в ролята на държавен секретар едва ли ще позволи да бъде скучно.

„Ако бях собственик на магазин за стъкло, щях да го продам, защото Гингрич, каквато и роля да му отреди Тръмп, ще бъде слон“, заяви Сабато. „Гингрич бе председател на Конгреса на САЩ през 90-те години и най-накрая ще си отмъсти на клана Клинтън – и то тъпкано“, смята ученият, цитиран от Atlanta Journal Constitution и "Фокус".

ОЧАКВАЙТЕ В БЛИЦ ПОДРОБНОСТИ ЗА ПРЕЗИДЕНТСКИТЕ ИЗБОРИ В САЩ