Тайна севернокорейска опозиционна група, която се бори за смазване на режима на Ким Чен Ун, пое отговорността за проникването в посолството на страната в Испания, защото, както твърди, дипломатическите мисии на Северна Корея са незаконни, съобщава ВВС.
Известна като Свободна Чосон, групировката заяви, че действията й са в отговор на извънредна ситуация в посолството в Мадрид. Те представиха на  обществеността цялата информация за предполагаеми нелегални дейности, които се извършват в това севернокорейско посолство. КНДР има около 20 посолства в света.

При нападението на посолството, на 22 февруари преди срещата на върха в Ханой между Ким и Доналд Тръмп, участваха около 10 души, включително един американски и един мексикански гражданин.
Действията на тази тайна група често са свързвани с чужди разузнавателни групи, а името на групата е, това, което смятат, че трябва да бъде името на Северна Корея, ако дойдат на власт.

Групата заяви, че е получила искане за помощ от една западна страна, без да уточнява други подробности. Испанските власти са разследвали нападението, а Съединените щати твърдят, че нямат нищо общо с него.

През годините Съединените щати обвиниха Северна Корея, че използва дипломатическите си мисии за подпомагане на трафика на наркотици и разпространението на фалшиви долари, които тя отрече.

Испанският съд свързва участниците с размириците на посолството с американци и установи, че мексиканският лидер на групата е бил в контакт с федералното правителство в Ню Йорк пет дни след проникването. Както бе установено, той пътувал със самолет от Лисабон до Ню Йорк, за да предложи информацията. Анализаторът Андрей Ланкков също подозира, че групата е параван на ЦРУ.

Групата Свободна Чосон оповести, че има доказателства, че посолството на Северна Корея служи за незаконно събиране на пари, трафик на наркотици и трафик на оръжие. Те също така заявиха, че по време на нападението не са използвали оръжие и че всички служители на посолството са се отнасяли към тях с уважение.

Смята се, че тази група се ръководи  от Ким Хан Сол, синът на убития полубрат на лидера Ким Чен Ун.

Превод: БЛИЦ