На активиста на Ирландската републиканска армия /ИРА/ Колин Дъфи официално е повдигнато обвинение за убийството на двама британски войници в град Антрим в Северна Ирландия на 7 март.
На 41-годишния ирландец са повдигнати осем обвинения, сред които две убийства, пет опита за убийство и незаконно притежание на оръжие, съобщи CNN.
Военнослужещите от британската армия Марк Куинси на 23 години и Патрик Азимкар на 21 години от сапьорска част, разквартирувана в град Антрим, бяха застреляни пред портала на подразделението си, когато отишли на КПП, за да вземат доставените им пици. При нападението бяха ранени други двама войници и двама доставчици на пица.
Отговорност за тази акция пое ИРА-Истинска, която не е съгласна да се води политически диалог с британското правителство. Това беше първият случай на убийство на британски войници в Северна Ирландия за последните 12 години, отбелязва Би Би Си.
Освен двойното убийство и незаконното съхраняване на оръжие на 41-годишния Дъфи са повдигнати обвинения и за пет опита за убийство.
Дъфи е ръководел една от клетките на ИРА до сключването на споразумението за национално помирение през 1998 г., а след това според полицията се е присъединил към ИРА-Истинска – радикалната групировка, която не се е отказала от насилствените методи за борба за излизане на Северна Ирландия от състава на Обединеното кралство. През 1997 г. Дъфи е бил заподозрян за убийството на двама полицаи, но е бил освободен поради липса на доказателства, припомня Newsru.
Дъфи и още четирима души бяха задържани по подозрение в причастност към убийството на войниците още на 14 март. Тъй като тогава обвинения не им бяха повдигнати, съдът постанови те да бъдат освободени. Вчера обаче Дъфи е бил отново арестуван в Антрим. /БЛИЦ