На спътникова снимка на базата на иракската 9-а бронетанкова дивизия в Таджи могат да се изброят около 80 танка M1A1M Abrams. Вероятно само това е оцеляло след жестоките сражения, защото след привършването на войната цялата тежка техника вече е събрана в пунктовете за постоянна дислокация привеждане в напълно боеспособно състояние.
БЛИЦ припомня, че Ирак получи общо 152 танка Abrams по договор от август 2008 г. на обща стойност 2,16 млрд долара (14,2 млн долара за танк). С тях бяха окомплектовани 4 танкови полка в двете бригади (34 и 35-а) на „тежката” 9-а бронетанкова дивизия.
 

Според публикация в иракския вестник Al Ghad Press само по време на боевете против силите на ИД са изведени от строя 60 танка Abrams, голяма част от които подлежат на възстановяване.
 
Ремонтът се осъществява от корпорацията General Dynamics в техническата база на летището Ал Матана в Багдад, където вероятно са складирани останалите подлежащи на ремонт машини.
 
На 28 януари Al Ghad Press съобщи, че целият американски персонал заминал за щатите в навечерието на коледните празници и не се завърнал. Това е в отговор на нарушение в договора за купуване – два танка са предадени за ползване от проиранското шиитско опълчение „Хашд аш-Шааби”. Иракските власти успели да върнат една машина.
 
Редакция: БЛИЦ