Бившите съюзни групировки „Джебхат ан-Нусра” и „Нур ал-Дин аз-Зинки” отново влезли в остър въоръжен конфликт в сирийските провинции Идлиб и Алепо, съобщи rusvesna.su с позоваване на сирийски източници.
БЛИЦ припомня, че групировката „Джебхат ан-Нусра” е сирийският клон на „Ал Кайда”, а „Нур ал-Дин аз-Зинки” получи световна известност, когато един от членовете й публично отряза главата на пленен палестински юноша.
 

До неотдавна двете бандитски формирования поддържаха сравнително мирни отношения, докато „Ал-Зинки” отказаха да се подчинят на искането на „Нусрите” да ликвидират един от своите пунктове за управление.
 
В отговор сутринта на 13 август отряди на „Джебхат ан-Нусра” атакували позиции на „Зинките” в град Кафер Харма северозападно от Алепо. В резултат „Нусрите” пленили няколко полеви командири и редови джихадисти на противниците си.
 
Потърпевшата групировка обвинила нападателите в завладяване на склад с ПТРК TOW и отвличане на свои членове в района на Джамия Ар-Рихал.
 
Реакцията на „Зинки” не закъсняла. Буквално след два часа в района на Кафер Харма е пленен ковчежникът на „Нусрите” с 30 хил. долара за заплати.
 
В официално изявление „Нусрите” отрекли всички обвинения.
 
Напоследък влиянието на групировката „Хайят Тахрир аш-Шам” (Джебхат ан-Нусра) в провинция Идлиб нарасна многократно. Тя успя да подчини почти цялата провинция и завладя оръжието и боеприпасите от складовете „Ахрар аш-Шам”, след което започна да поглъща по-малките отряди. „Нур ал-Дин аз-Зинки” обаче се противопоставиха.
 
Превод и редакция: БЛИЦ