От началото на тази седмица терористи по цялата територия на Сирия масово се предават в плен – някои предпочитат на властите, други търсят директно руски поделения. Вълната условно започна във вторник.
Поради големите загуби от сирийските войски и руската авиация на изток в северната провинция Хама терористите са сериозно демобилизирани, пише в свой репортаж руското издание „Русская весна”.
 

Независимо от пристигналите подкрепления откъм Дейр ез-Зор командирите подготвят отстъпление и опорни пунктове източно от град Акербат. В противен случай ги чака обкръжаване и попадане в плен.
 
В тази обстановка все повече джихадисти слагат оръжие. Например 15 от тях, заемащи отбранителни позиции в Хатемло в провинция Хама, се предали с листовки, хвърлени им от авиацията.
 
Вчера правителствените войски и техните съюзници освободили стратегически важни височини на изток от контролирания от правителството град Ал Сабура, достигайки покрайнините на Ал Дакила еш-Шамалия. Очаква се днес (петък) терористите да го изоставят, след като градът бъде подложен от армията на огневи контрол от близките стратегически хълмове.
 
Терористите от ИД в района на Итрия получили подкрепления от практически необучени новобранци от тренировъчния лагер в Ал Маядин в провинция Дейр ез-Зор, сред тях имало и почти момчета, съобщи AMN.
 
Цялата ситуация по фронта плюс задръжките в заплатите предизвикват все по-остро недоволство между различните групи терористи. Отбелязани са големи сблъсквания между джихадистите и увеличаване на броя на дезертьорите и предаващите се в плен. Практически всекидневно в позициите на правителствените войски пристигат десетки екстремисти, предаващи се в плен.
 
Превод: БЛИЦ