Албанският премиер Еди Рама не се отказва от идеята за обединяване на Албания и Косово, като оценява, че албанците в двете страни са братя, които сега живеят в две различни страни и следователно трябва да се обединят.

Косово и Албания поискаха "единно албанско пространство без граници" на Балканите (КАРТА) Рама също подчерта, че се стреми към регион без граници: „Не искам граници с Косово, Македония, Черна гора и Сърбия. Трябва да работим, за да може това да се случи. Необходимостта от помирение е неизбежна”, каза Рама в интервю за сръбската телевизия „Пинк“.

Според него Сърбия трябва да се изправи пред реалността и да приеме, че Косово е независима и свободна държава.

Рама подчерта, че никога не е говорил за т.нар. „Велика Албания” и че това е термин, създаден, за да бъде използван срещу албанците.

„Смятам, че сърбите и албанците могат да направят за Балканите това, което Франция и Германия направиха за Европа”, посочи албанският премиер.

В интервюто той признава, че е обещал временно да отмени 100-процентното мито, което правителството на Косово въведе през ноември миналата година за стоките от Сърбия и Босна и Херцеговина.

Рама се спря и на националния символ – двуглавия орел, заявявайки, че той е само символ, с който албанците са разпознаваеми, уточнява БГНЕС.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!