Само благодарение на по-високата избирателна активност в няколко града беше изпълнено законовото изискване за минимум 40 % гласували от всички избиратели, за да бъде признат вторият тур от изборите за президент на Македония за действителен. Най-активни бяха гласоподавателите в Делчево, Берово, Пехчево, Гевгели, Дойран, Велес, Крушево /50-70 %/.
В общините с предимно албанско население обаче избирателната активност беше едва няколко процента. Това, че етническите албанци няма да гласуват за президент, а само за кметове, се видя още в първите часове след отварянето на избирателните секции, пише македонският вестник “Дневник”.
По едва десетина бюлетини в урните за избор на президент и стотици в урната за кмет – такава беше ситуацията в Арачиново, Сарай, Кондово, Липково, Тетовско, Стружко, в селата около Гостивар.

Обясненията на гражданите защо не гласуват бяха различни – от това, че партиите не разполагат с гласовете им, че и двамата кандидати не са добри, до това, че биха дали гласа си само за кандидат-албанец.
Във връзка със слабата избирателна активност за президентските избори в Тетово и селата около него се говореше, че партията на Али Ахмети Демократичен съюз за интеграция /ДСИ/ е издала директива до своите членове и симпатизанти да не гласуват за държавен глава въпреки постигнатото споразумение с ВМРО-ДПМНЕ за подкрепа на нейния кандидат Георги Иванов. От кабинета на Ахмети обаче вчера опровергаха да има такова нареждане. /БЛИЦ