Броят на американците, които се смятат за християни, е намалял драстично през последните 20 години, показват резултатите от публикувано тази седмица проучване. От Вашингтон информира кореспондентът на Дойче веле Соня Каникова.
Една от основните разлики между Европа и Америка е в нивото на религиозност. Редица познавачи на трансатлантическите отношения твърдят дори, че ниската степен на религиозност обрича Европа на залез и изчезване. Но едно ново проучване, което през последните дни шокира американците с резултатите си, показва, че броят на смятащите се за християни в САЩ е силно намалял.
Промяната е настъпила през последните 20 години. Броят на християните за този период е намалял от 86% на 76%. В същото време броят на американците „без религия” се е увеличил двойно. Сега те са 15% от населението и представляват една от най-големите групи.
Фактът, че Америка става все по-малко християнска, не се дължи на влиянието на други религии, се твърди в студията. Наблюдава се по-скоро отхвърляне на организираната религия. Но това, че хората бягат от организираната религия, не означава, че бягат и от вярата, твърди Бари Космин, автор на новото проучване: „Наблюдаваме просто спад в броя на хората, които се придържат към някаква традиционна църква в рамките на християнството.”
Като цяло може да се каже, че неоезичеството и спиритуализмът изместват християнството. Всъщност тази тенденция се наблюдава отдавна в САЩ. Отделните вероизповедания губят значението си, много хора нямат определена религиозна вяра. Същевременно нараства броят на мюсюлманите, мормоните и привържениците на неоезически култове, свързани с почитане на силите в природата и вяра в магии и вещици.
Ново разбиране за божественото
Един от най-често срещаните отговори на интервюирани във връзка с проучването е: „Не ходя на църква, но вярвам в Бог”. Но големият брой нови последователи на неоезичеството и спиритуализма, както и на други нетрадиционни форми на вярата, показват и ново разбиране за това какво е Бог. Серин Джонс от Духовната семинария в Ню Йорк коментира: „Ние се превръщаме в нация с духовност, но не и с традиционна религиозност”.
С разрастването на икономическата криза все повече вярващи посещават службите на евангелистките мега-църкви. Въпреки тази тенденция не се очаква масово завръщане към християнската вяра в традиционните й форми. /БЛИЦ