Марта Мейсън - жената, която 60 години живя в камера, заменяща белите дробове, е починала във вторник, няколко седмици, преди да навърши 72 години.
Когато била на 11 години, американката от Латимор в Северна Каролина се разболяла от детски паралич и оттогава лежеше в “тубата”, тежка 400 килограма и дълга два метра.
“Мисля, че животът е красив. Не съм избирала своя, но той е такъв, какъвто е и аз съм доволна”, каза Марта в интервю.

Неин брат също се разболял от детски паралич, но починал скоро след това.
Марта е пациентката, живяла в Америка най-дълго време в “железните бели дробове”. В камерата, изобретена в началото на 20 век, тя можела да движи само главата си.
“Железните бели дробове” от години вече не се използват, но Марта не пожелала лекарите да я сложат на някакъв друг апарат. Смятала, че “железните бели дробове” й дават достатъчно свобода. Макар че е била парализирана, Марта е завършила две висши образования. Докато е следвала, са я преместила с “тубата” в студентското градче. Следяла лекциите по интеркома. Освен че следвала, тя четяла книги, посещавали я много хора, организирала забави. Тъй като не можела да пътува, приятелите й носели сувенири от цял свят. За нея има заснети два документални филма. През 90-те години се сдобила с компютър и интернет. Написала е мемоари, диктувала с микрофон, пише “24 сата”. /БЛИЦ