Технически екип на САЩ ще посети Турция на 15 и 16 януари, за да изрази опасенията си по повод покупката на руската въздушна отбранителна система С-400. Те са свързани с безопасността на изтребителите Ф-35, съобщава „Хюриет“.
 

Вашингтон официално направи оферта на Анкара да закупи американската отбранителна система „Пейтриът“, след като на 18 декември 2018 година Държавният департамент на САЩ разреши продаването на технологията на Турция за 3,5 млрд. долара.
 
Турция отговори, че може да купи „Пейтриът“ от САЩ, но не и ако ѝ се постави условието да отмени покупката на С-400 от Русия.
 
Опасенията на американците са, че руската противоракетна система ще наруши безопасността на самолетите от пето поколение Ф-35, известни като „невидими изтребители“.
 
Смята се, че комбинираното използване на оръдията на С-400 и изтребителите Ф-35 от Турция може да даде на Русия възможност да изследва отблизо технологията на самолета и да намери начин да го победи. В доклад на Пентагона от 18 ноември 2018 година се предлага Турция да бъде отстранена от производствената програма на Ф-35, ако не отмени плановете си за покупка на руската система.

Превод и редакция: БЛИЦ