Американски военни са провели специализирана операция, при която е бил ликвидиран лидерът на терористичната групировка „Ислямска държава” Абу Бакр ал-Багдади, съобщава Newsweek, позовавайки се на представител на армията, запознат с резултатите от операцията.

Изданието твърди, че Министерството на отбраната на САЩ с „голяма увереност е предало в Белия дом информация, че в резултат на операцията са успели да ликвидират „ценна цел”, каквато е ал-Багдади.

Ведомството продължава да проверява информацията.

По думите на източник на изданието, специализираната операция е била проведена в събота, 26 октомври. Мястото на бойните действия известно време е било под наблюдение на военните.

Съобщава се, че президентът на САЩ Доналд Тръмп е одобрил операцията седмица преди началото й. По информация на „Ройтерс”, той възнамерява да направи важно заявление в 9 часа сутринта в неделя.

Прессекретарят на Белия дом Хоган Гидли не уточни какво ще каже в обръщението си президентът. Според някои медии обаче изявлението му ще бъде свързано с главатаря на терористите.На 26 октомври Тръмп публикува в Туитър загадъчен пост. Той съобщава, че се е случило нещо голямо, но не уточни какво точно.


Превод: БЛИЦ