Американски учени прогнозираха настъпване на климатична катастрофа на планетата към 2100 г., съобщава Лента. В рамките на изследване е преценено въздействието от повишаването на средногодишните температури върху условията за живот на планетата. Разгледани са три възможни сценария.

В съответствие с първия сценарий, смятан за "опасен", покачването на средногодишните температури с не повече от 3 градуса Целзий ще предизвика увеличаване на броя и интензивността на ураганите и наводненията, както и по-честа суша на земята.
 
Повишаването на температурите с 3-5 градуса Целзий ще предизвика пълно разрушаване на ледената покривка в Западна Антарктида и унищожаване на дъждовните екваториални гори в Амазония, а под угрозата от горещините и глада ще са над 7 милиарда души.

При най-тежкият възможен сценарий средногодишните температури ще се покачат с над 5 градуса Целзий, а в този случай човечеството ще се сблъска с остър недостиг на основни ресурси, по-специално на прясна вода. Все пак на този етап учените не предричат в близките години чак толкова драстично развитие, уточнява Dnes.bg.

Известно е, че през последните 200 години в резултат на човешката дейност са изхвърлени над 600 милиарда тона въглероден диоксид в атмосферата. Това доведе до увеличаване на съдържанието на въглероден газ в атмосферата с 0,012 процента и предизвика покачване на средната глобална температура на въздуха с 1 градус Целзий.

Резултатите от изследването са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.