Главатарят на терористичната групировка "Ислямска държава" Абу Бакр ал Багдади живее и се крие "някъде в пустинята край река Ефрат". Това заяви генерал-лейтенант Кенет Макензи, номиниран от американския президент Доналд Тръмп за поста на ръководител на централното командване на въоръжените сили на САЩ, съобщава The EurAsian Times.

В отговор на въпрос относно най-новата информация за ръководителя на ИД, той казва, че ал-Багдади е "много уплашен човек, който се спасява с бягство". Според него 46-годишният терорист не е в състояние да организира нови нападения от ИД, тъй като изразходва всичките си сили, за да се крие.

"Само искам да отбележа: докато се притеснява дали може да оцелее през следващия час, е трудно да направи конспирация за извършване на атаки в Детройт", обяснява Макензи.

Както отбелязва изданието, съдбата на ал Багдади и местонахождението му не са известни със сигурност. Според някои версии той страда от тежка форма на рак, а според други, той е прикован към леглото поради нараняване. През последните години многократно се е появявала информация за ликвидирането на ал Багдади или взимането му в плен. Всички тези съобщения не се потвърждиха.

Превод и редакция: БЛИЦ