Миналата седмица по екраните бе пуснат сериалът "Велика" (The Great), разказващ за историята на управлението на императрица Екатерина II.

Шоуто е хумористично и авторите са допуснали някои "разминавания" с оригинала, но най-вече зрителите са вбесени не от сюжета, а от странния актьорски състав. 

Действието на сериала се разгръща в периода на управлението на бившата всеруска императрица, тоест през втората половина на 18-ти век. 

Трябва ли да се казва, че по онова време чернокож княз е било, меко казано, малко вероятно. Но на този факт създателите на "Велика" са решили да не обръщат внимание.

Не е учудващо, че това не бие и толкова на очи на фона на целия го обкръжаващ фарс, случващ се с развоя на събитията. 

Тази неточност обаче хвърли в гняв руските зрители - последните дни социалните мрежи са доста цветисти по адрес на актьорите в сериала.  

"Княз Ростов от новия американски сериал за Екатерина Велика": 

Ролята на княз Ростов е играна от британския актьор с нигерийски корени Абрахам Попула.

Естествено, той не е единственият, който според мерките на руските зрители не се вписва в общата картина на "Велика". 

В Туитър обърнаха внимание на изпълнителите на ролите на княз Аркадий и граф Орлов.  

"Княз Аркадий в новия сериал за Екатерина. Сега живете с него", пише потребител.  

"А това е граф Орлов от сериала. Явно е някакъв печенег!!!".  Не се размина и без обвинения в прекомерна толерантност. Например, потребителката Lada_Bad написала: "Уважавам американците, но тяхната кино хипертрофирана толерантност към всичките малцинства вече отдавна е преминала сатиричния абсурд". 

Мнозина също изразиха недоволство, че сериалът преиначава реалната история.