Американците масово не знаят къде на картата се намира Иран. В САЩ беше направено проучване на фона на ескалацията в отношенията между Вашингтон и Техеран след убийството на генерал Касем Сюлеймани.

В началото на годината американски дрон уби в Багдад високопоставения ирански военачалник, а Техеран отговори с ракетен удар по иракски бази с американски войници. Нападението се размина без жертви.


Компанията Morning Consult проведе изследване знаят ли американците къде всъщност се намира Иран.

Резултатите са шокиращи и показват масово незнание, както и липса на дори елементарна географска култура. Респондентите са били помолени да отбележат къде на дадената им карта се намира Иран.

Едва 28% от тях са отговорили правилно, намирайки Иран. По-притеснителни обаче са грешките.

На картата се вижда, че много американци смятат, че Иран е на Балканите, отбелязвайки България, Гърция и Румъния за вярното според тях местоположение на Ислямската република.

Има и американци, според които Иран се намира в Черно море. Най-често срещаният грешен отговор е Ирак. Проучването е било направено на 4-5 януари, като в него са запитани 1995 души. От данните става ясно, че 47% от запитаните подкрепят убийството на генерала.