Хиляди мигранти, предимно от Близкия изток, се насочиха към Европа, след като беларуският президент Александър Лукашенко обяви през май, че отслабва мерките срещу желаещите да емигрират на Запад.

Мигранти заявиха пред в. "Ню Йорк таймс", че беларуси ги отвели до границата и им дали клещи за рязане на тел. Повечето от тези мигранти идват от Иракски Кюрдистан и казват, че бягат от безизходицата.

Ролята на Беларус

Според Евросъюза Минск е привлякъл мигранти и ги използва като средство, за да отмъсти за санкциите, наложени от Брюксел заради репресиите срещу опозицията. Беларус отрича и обвинява европейските власти, че не осигуряват хуманитарен коридор. Неотдавна беларуският президент Александър Лукашенко отбеляза, че ако поляците не осигуряват хуманитарен коридор, ако те пречат на това, авиопревозвачът "Белавиа" може да ги отведе в Мюнхен. Засега обаче полски граничари изтласкват мигрантите от другата страна на границата с Беларус, а властите във Варшава определят случващото се като хибридна атака от съседната държава.

От какво бягат мигрантите?

Около 3000 кюрди са напуснали Иракски Кюрдистан през последните месеци. От тях около 1600 са отишли в Беларус с туристически визи.

Иракски Кюрдистан е регион, обикновено смятан за относително стабилен и богат на петрол. Опасността от терористични нападения от страна на Ислямска държава обаче е постоянна - групировката продължава да действа в оспорваните територии. В добавка Турция извършва редовни военни действия в северната част на региона. Съществува и вътрешна заплаха - от сблъсък между местните сили и подкрепяни от Иран иракски шиитски милиции.

Дори да оставим сигурността настрана, корупцията, безработицата и мрачните икономически перспективи, особено предвид глобалната рецесия, карат мнозина да се насочат към проспериращия Запад. Дори дипломирани висшисти чувстват, че нямат шанс в родните си места, където според тях системата е основана на връзки, покровителство и шуробаджанащината.

Регионът се управлява от десетилетия от две политически фамилии - Барзани и Талабани. През май ООН отправи критики срещу властите на региона за неоснователни арести, несправедливи процеси и сплашване на журналисти.

Някои мигранти казват, че бягат, защото в родината си са преследвани по политически причини.

Завръщане?

Много от намиращите се в момента в Беларус са похарчили всичките си спестявания, за да платят пътуването към Европа, където се надяват да намерят по-добър живот. Регионалното правителство на Иракски Кюрдистан обеща този месец да се справи с корените на проблемите, каращи жителите на региона да емигрират. За целта властите обещаха да провеждат реформи, целящи създаване на работни места и подобряване на качеството на живот, както и да създадат комисия, която да направи препоръки за конкретни стъпки.

Федералното правителство в Багдад заяви, че ще отдели 200 000 долара, за да помогне на иракчаните, блокирани по границите между Беларус и Полша, Литва и Латвия. Вчера от Минск замина първия самолет, връщащ 431 бежанци обратно в Ирак.
 

Мнозина от мигрантите, намиращи се в гористите райони по границата между Беларус и Полша, обаче отхвърлиха предложението да се върнат. Някои от тях казват, че предпочитат да умрат, но не и да се върнат в Ирак. Тези хора са убедени, че дори едно трудно и опасно преминаване си струва риска.

Голямата награда в играта на котка и мишка с полските граничари? Достоен живот в Европа, коментира БТА.