През седмицата въоръжените сили на Украйна на два пъти се опитаха да пробият отбранителната линия на въоръжените сили на Русия. В действителност обаче двете атаки може да са нещо повече от разузнаване в битка, съобщават световните издания.

Настъпление на ВСУ в Запорожие

На 15 и 19 март украинските части са се опитали да проведат разузнаване на позициите на руската армия в Полоховския район на Запорожие.

Първият опит струва на въоръжените формирования най-малко седем единици бронирана техника, втората атака от село Новодаровка, по предварителни данни, довежда до загубата на най-малко четири американски БМП М113 и два БМП-2.

Двете отбити атаки не са единственият знак, че въоръжените сили на Украйна са се активизирали в Запорожкото направление и скоро може да се опитат да извършат още по-мащабна атака.

В Запорожие, според информациите, са се натрупали много украински военни и чуждестранни наемници. Така на 18 март беше съобщено за унищожаването на няколко десетки чуждестранни наемници.

Всички тези събития формират определена картина, но осуетените опити за атака на руските позиции могат да разкажат много, включително и за плановете на ВСУ.

Карта на военните действия в Украйна

Засега експертите имат две варианта за тълкуване на събитията. Опитите за атака на позициите на въоръжените сили на Русия на 15 и 19 март може да са предвестник на анонсираното пролетно настъпление на Украйна или тактически ход, предназначен да отвлече вниманието на руските въоръжени сили от Бахмут.

Един от признаците на активността на въоръжените сили на Украйна на Запорожкия фронт е появата на военна авиация в това направление. Остатъците от ударна авиация могат да бъдат събрани от Киев само защото без авиация не е възможна голяма общовойска операция.

В случай на пробив на позиции, авиацията на въоръжените сили на Украйна може да се включи в бойната мисия. Но пробив не се случи.

Руският разузнавателен дрон "Орлан-30" забелязва колони с техника на линията на съприкосновение, след което е нанесен удар по формированията на Въоръжените сили на Украйна от оръдия "Хиацинт-Б".

Известно е също, че руските въоръжени сили са използвали реактивна артилерия срещу настъпващите войски, които по някаква причина са били хвърлени в атака без прикритието на тежка техника.

Според някои данни в боя въоръжените сили на Украйна са загубили три танка и три бойни машини на пехотата, а около 30 души са били убити. Някои източници пишат, че броят на повредените превозни средства може да е осем единици, а броят на загиналите е 40 души.

"Това може да бъде наречено разузнаване чрез боеве", казва военният експерт Алексей Леонков.

Тестване и причини на бойните действия

Според Алексей Леонков всички атаки са организирани и всяка от тези операции може да преследва няколко цели.

- Има атаки за тестване на нашата линия на съприкосновение с тактически групи с опит за пробив. Има атаки с участието на диверсионно-разузнавателни групи, чиято основна задача, разбира се, е да проникнат на противникова територия“, уточнява Алексей Леонков.

Освен това ВСУ се надява да получи определена информация по този начин.

„Подобни атаки предоставят безценна информация за състоянието на руската отбранителна линия. Така противникът може да изследва мястото, където след това ще нанесе друг, по-мощен удар. И тези атаки не се случват просто спонтанно - те се наблюдават, проследяват се от космоса и по други начини.

В резултат на това те получават данни. Такива епизоди вече са се случвали в хода на войната. Припомнете си как въоръжените сили на Украйна край Херсон първо тестваха отбранителната линия, а след това се опитаха да я пробият с три батальонни тактически групи. Техният удар тогава беше отразен. Точно както днес“, продължава Алексей Леонков.

Според военните експерти, с голяма степен на вероятност Въоръжените сили на Украйна могат да предприемат нова атака в близко бъдеще. Според някои съобщения украинската бронирана техника, включително танкове, сега е съсредоточена в района на Новоданиловка.

Все още не е ясно как и кога точно Киев ще се опита да използва тази техника. Експертите отбелязват, че ударите по Запорожие може да са част от друга стратегия с операция на друг участък от фронта.

Офанзивна зона

Експертите заключават, че Запорожие може да е отвличаща маневра, а истинската офанзива, за която се говори в Киев, САЩ и Европа от миналата есен, може да се проведе другаде.

Едно от местата, където това може да се случи, е Бахмут. Градът е практически обкръжен и превземането му ще бъде съкрушително поражение за Киев. Второто възможно направление е фронтът от Кременная до Сватов.

Тук обаче въоръжените сили на Украйна все още не са успели да натрупат достатъчно сили, за да могат да тестват позициите на въоръжените сили на Русия за здравина. Всички предишни опити завършиха с неуспех за въоръжените сили на Украйна: украинските войски не само бяха отхвърлени, но и загубиха заетите преди това позиции.

Едно от неочевидните направления, по които въоръжените сили на Украйна могат да се опитат да атакуват въоръжените сили на Руската федерация, е Авдеевка. Гарнизонът на голям град с индустриална зона, фабрика и дузина предприятия е на ръба на оперативното обкръжение.

Във всеки един от тези райони позицията на украинските войски се оценява от експерти като трудна, а в случая с Бахмут може да се говори за критично изостряне на ситуацията.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук