Експерти анализираха как точно може да се развие пандемията от коронавирус през следващите шест месеца. Резултатът от изследването изобщо не е радващ, собщава Bloomberg.

Състезанието между вирусни мутации и видовете ваксини ще продължи, докато болестта не засегне почти всеки човек на нашата планета. Следователно дори не трябва да се надяваме на скорошен край на пандемията. Анализаторите предупреждават, че си струва да се подготвим за много нови предизвикателства. Експертите посочват, че всеки ще бъде или заразен, или ваксиниран. Възможно е също така да се получи инфекция след ваксинацията. Някои хора ще се разболеят от коронавирус повече от веднъж.

Поради факта, че толкова много хора на планетата не са получили ваксината, шансовете за спиране на пандемията са твърде малки. В тази връзка в близко бъдеще може да започнат да се появяват нови огнища. Въпреки факта, че нивото на имунизация постепенно ще се повиши, има хора, които все още са в риск. Това са новородени деца, тези, които имат противопоказания за ваксинация. Понякога инфекцията може да възникне веднага след като човек е получил ваксината.

Учените добавиха, че следващите месеци ще бъдат много трудни. В същото време основната опасност е, че може да се появи нов вариант на коронавирус, който няма да се страхува от ваксината. Майкъл Остерхолд подчертава, че след като честотата на заболяването спадне и хората се отпуснат, ще има нов скок през есента и зимата. Новите огнища ще станат редовни през следващите няколко години.

Превод: БЛИЦ