Френски лекар е обвинен за отравянето на 24 души. Деветима от тях са починали. 47-годишният анестезиолог влошавал състоянието на пациенти, за да изпъкне пред колегите си. Скандалът потресе медицинската общност и цяла Франция.

Всичко започва на 6 март 2017 година. Един от най-уважаваните анестезиолози в източния град Безансон е обвинен в умишленото отравяне на 7 пациенти. Двама от тях починали, другите страдат от тежки неврологични увреждания, информира Bulgaria ON AIR.

Учени откриха какво става с тялото по време на анестезия!

Сред тях е Одил Лашере. Тя преживява остър инфаркт по време на операция през януари.

,,Когато за първи път чух за тази история, лампата ми светна. Казах си, че може би това, което ми се случи, не е трябвало да се случва. Наложи ми се да премина през много тежко сърдечно лечение, а днес имам сериозна загуба на памет и ми е много трудно на работа'', споделя Лашере.

Разследващите смятат, че доктор Фредерик Пешие е вкарал смъртоносни количества калий в банките с анестезиологичен разтвор. Мотивът му – да се притече на помощ на влошилите се пациенти и така да изпъкне пред колегите си, с които бил в открит конфликт.

Година по-късно започва второ разследване. Проверяват се 50 нови подозрителни случаи на нискорискови пациенти от периода 2008-2016 година. Половината от тях са смъртни.

Прокуратурата смята, че общият брой на жертвите е поне 9. Вече са ексхумирани и 4 тела за анализ. Доктор Пешие обаче твърди, че всичко е конспирация, организирана от негови колеги.

Разрешителното на анестезиолога вече е отнето. А разпитите на лекари и възможни жертви продължават.