Няма друг изход и бъдеще освен сътрудничество и солидарност на Балканите, заяви говорителят на турския парламент Нуман Куртулмуш, който прие босненския си колега в Истанбул, съобщи „Сабах“.

"Турция смята за своя взаимна отговорност да засили връзките на братство и приятелство, както и междупарламентарното сътрудничество с Босна и Херцеговина", заяви Нуман Куртулмуш по време на разговорите за двустранните връзки, събитията на Балканите, войната между Русия и Украйна и войната на Израел в Газа.

Като изрази загриженост, че руско-украинската война може да дестабилизира региона, особено Балканите и Черно море, Куртулмуш повтори призива на Анкара за "мирно и справедливо решение, приемливо и за двете страни" на продължаващия вече две години конфликт.

Турските официални лица, най-вече президентът Реджеп Тайип Ердоган, работят за прекратяване на огъня между Украйна и Русия от началото на инвазията през февруари 2022 г., благодарение на уникалната си позиция да има приятелски отношения и с двете страни.

"Възстановяването на доверието и стабилността в този пейзаж, в който се развиват както регионални, така и глобални проблеми, е основен въпрос за нас", отбеляза Куртулмуш, като подчерта, че това е "политическа перспектива номер едно" за Турция.

Тъй като външнополитическият подход на Анкара започна да се променя с периода на Партията на справедливостта и развитието (ПСР), Балканите отново бяха определени като стратегически регион, макар и не като приоритетна област.

Взаимните визити и споразумения отбелязаха съживяване, а Турция се опита да подкрепи развитието на региона, като подчерта значението на хуманитарните мостове и се представи като посредник при напрежения като Сърбия-Косово или продължаващите проблеми в Босна и Херцеговина.

Освен това Турция е член-основател на Процеса за сътрудничество в Югоизточна Европа (ПСЮИЕ), който има за цел да укрепи добросъседските отношения.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук