Току-що започналата нова, трета по ред операция на Турция в Северна Сирия, е проведена успешно по въздух и земя. Това увериха от Министерството на националната отбрана в Анкара, съобщава турският вестник Yeni Safak.
 
„Операция „Извор на мира“ се проведе успешно както по въздух, така и по суша през цялата нощ. Предварително определени цели са поразени. Операцията протича по план", се казва в съобщението, разпространено в социалната мрежа „Туитър“.

Кадри от операцията можете да видите ТУК! 
 
Както БЛИЦ съобщи, в сряда Турция стартира операция „Извор на мира" на изток от река Ефрат в северната част на Сирия, за да осигури границите си чрез елиминиране на терористични елементи и за гарантиране на безопасното завръщане на сирийските бежанци, както и териториалната цялост на Сирия.
 
Турция споделя 911-километрова граница със Сирия и тя отдавна предупреждава, че ще предприеме действия срещу заплахата от терористите източно от Ефрат и образуването на „терористичен коридор“ там.
 
Анкара планира да презасели 2 милиона сирийци в 30-километрова зона за сигурност, която ще бъде създадена в Сирия, простираща се от река Ефрат до иракската граница, включително Манбидж.
 
 
Присъствието на терористични групировки обаче рискуват нейното формиране.
 
В две отделни трансгранични операции Турция установи контрол върху площ от 4000 кв. км в Сирия. От 2016 г. насам Анкара проведе две големи военни операции в Северозападна Сирия - „Щита на Ефрат“ и „Маслинова клонка“.
 
 
В същото време кюрдски източници твърдят, че Сирийските демократични сили са убили 14 турски войника и са унищожили няколко танка в района на град Рас ал Айн. Според тях СДС успешно отразява офанзивата на Турция на изток от града. Тази информация, обаче, не е потвърдена официално.