Акциите по света възстановиха загубите си, след като появилата се нова информация засили надеждите, че САЩ и Китай ще изгладят някои икономически разногласия, но инвеститорите остават предпазливи заради новината, че търговските преговори, които се очаква да започнат по-късно днес, може да приключат предсрочно.

Фючърсите на щатския индекс S&P 500 губят 0.2% днес, като по-голяма част от загубите преди това бяха изтрити, след като New York Times информира, че Вашингтон скоро ще издаде лицензи, позволяващи на някои щатски компании да предоставят стоки на китайската Huawei Technologies.

В публикация на Bloomberg пък се казва, че Белият дом обмисля представянето на постигнато преди това валутно споразумение с Китай, което също засили надеждите за частична сделка и помогна за поскъпването на по-рисковите активи.

Азиатско-тихоокеанският индекс на MSCI остана без промяна, докато японският Nikkei добави 0.3%. Шанхайският основен индекс нарасна с 0.35%.

Преди това фючърсите на S&P500 губеха 1.3%, след като China Morning Post (SCMP) информира, че китайската делегация, предвождана от вицепремиера Лио Хе, планира да напусне Вашингтон след само ден преговори, вместо в петък, както беше планирано преди това.

Представителите на двете страни се очакваше да проведат преговори днес и утре, за да сложат край на продължаващата вече 15 месеца търговска война.

Информацията дали плановете на Лиу са се променили е противоречива, но много пазарни играчи остават предпазливи.

Ако няма особен прогрес, президентът на САЩ Доналд Тръмп се очаква да вдигне следващия вторник лихвите върху китайски стойки на стойност 250 млрд. долара от 25 на 30%.

“Ако няма някаква изненада днес, изглежда, че преговорите се провалят. Митата ще бъдат вдигнати. Ситуацията не изглежда добре,” казва пред Ройтерс Норихиро Фуджито, старши анализатор в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

Публикацията на SCMP дойде само няколко часа, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви пред журналисти, че смята, че Китай иска повече от него да сключи търговска сделка.

Представители на китайското правителство заявиха пред Ройтерс, че в Пекин са занижили очакванията си за значителен прогрес по време на преговорите със САЩ, след като са били разстроени от поставянето на китайски компании в черен списък.

На валутния пазар китайският юан изтри първоначалните си загуби и поскъпва с 0.3%, до 7.1148 спрямо долара, след новината на Bloomberg за валутното споразумение.

Йената и швейцарският франк изгубиха по-голяма част от спечеленото по-рано през деня.

Йената за последно се търгуваше почти без промяна на ниво от 107.56 спрямо долара, докато швейцарският франк се разменяше при ниво от 0.9946 спрямо щатската валута, отчитайки ръст от 0.1%. Еврото поскъпна леко до 1.0986 долара.

Британският паунд се търгува близо до едномесечни дъна спрямо долара и еврото, след като надеждите за пробив по спорния въпрос с ирландската граница бяха попарени.

Паундът за последно се търгуваше на ниво от 1.2227 долара, отчитайки ръст от 0.2% за деня, но недалеч от достигнатото във вторник петседмично дъно от 1.2196.

Турската лира поевтиня до шестседмични дъна, след като турската армия и сирийските бунтовници нападнаха кюрдските милиции в Северноизточна Сирия, отваряйки нова глава в продължаващата вече осем години гражданска война в страната.

Лирата падна до 5.8777 спрямо долара, което беше най-ниското ниво от срива от 26 август.

Цените на петрола също се понижиха вследствие на предпазливостта около преговорите между САЩ и Китай. Фючърсите на петрола от сорта брент се обезцениха с 0.26%, до 58.17 долара за барел, докато тези на щатския лек суров петрол губят 0.29%, до 52.44 долара за барел.