Някои лидери на европейски страни се опитват да използват ситуацията с опита за държавен преврат в Турция против стремежа на Анкара да влезе в ЕС, което е показател за двойни стандарти. Това заяви посланикът на Турция в Русия Умир Ярдъм в интервю за телевизия "Россия 24".
„Виждаме, че някои лидери в Европейския съюз също се опитват да използват ситуацията, създала се в Турция, особено във връзка със стремежа на Турция да влезе в ЕС. Плановете за членство в ЕС са само една от целите, една от задачите, които стоят пред нас. А тези задачи са страшно много. Естествено, не е приемливо и е ненужно да се приемат насериозно изявленията, които правят лидерите на ЕС и определени политици във връзка с цялата създала се ситуация. И, вероятно, това е показател за двойните стандарти на онези кръгове, които си позволяват тези неща”, каза посланикът, коментирайки плана на Турция да влезе в ЕС след опита за държавен преврат и реакцията на метежа на Запада и САЩ.
 
Той поясни, че някои страни се смятат за притежатели на някакви универсални демократични ценности, при което явленията, като нацизма, фашизма и радикализма, произлизат именно от тези страни. Освен това, по думите на дипломата, те критикуват мерките, които е използвала Турция, за да възпрепятства метежа. „За нас обаче ще е интересно да разберем, онези хора, които смятат, че  защитават демокрацията, ценностите на демокрацията, как те биха постъпили, ако беше бомбардиран техния парламент или какво биха мислели те, ако срещу техния президент бе извършено покушение”, отбеляза посланикът
 
При това Ядръм изрази благодарността си на Русия за подкрепата и рязкото осъждане на опитите за въоръжена смяна на законната власт. Дипломатът подчерта, че би трябвало всичките страни да разберат позицията, която последователни бе заемана от Русия.