През последните 24 часа здравните специалисти в САЩ са регистрирали над 1 милион случая на коронавирус, тъй като щамът Омикрон се разпространява там все повече.

Това е най-големият брой заразени за ден от началото на пандемията. Това показват  данните на университета „Джонс Хопкинс“, който извършва преброяването въз основа на данните на федералните и местните власти.

Предишният антирекорд беше поставен в последния ден на декември, когато здравните служители откриха около 590 000 случая на коронавирус.

Публикуваните данни може да не отразяват реалната ситуация, тъй като много американци се изследват за коронавирус у дома и не съобщават резултатите на водещите статистически агенции, отбелязва Блумбърг.

От началото на пандемията досега в САЩ са установени над 56 милиона случая на коронавирус, а повече от 820 000 души са починали от болестта.

Рязкото увеличаване на заболеваемостта в САЩ през декември доведе до отмяна на полети, затваряне на училища и офиси, пренаселеност в болниците и нарушаване на веригите за доставки.