Руските войски се изтеглят от околностите на втория по големина град в Украйна, след като го бомбардираха в продължение на седмици, съобщиха днес украинските военни, информира Асошиейтед прес.

Генералният щаб на Украйна заяви, че руснаците се изтеглят от североизточния град Харков и се съсредоточават върху охраната на маршрутите за снабдяване, като същевременно нанасят минометни, артилерийски и въздушни удари в Донецка област с цел "изчерпване на украинските сили и разрушаване на укрепленията".

"Руските нашественици не успяха да превземат Харков с щурм. Вражеските войски напускат покрайнините на града, придвижвайки се към руско-украинската граница", потвърди и кметът Игор Терехов в интервю за Би Би Си. И той подчерта, че врагът само веднъж успява да заеме малка част от града и той не се задържа дълго там.

 

 

Според него сега градът е тих, а хората постепенно се връщат обратно. В същото време в резултат на руската агресия много жилищни сгради са разрушени или повредени, така че в бъдеще ще трябва да се извърши огромна реконструкция, добави той.

Разузнавач №1 на Украйна разкри кога ще свалят от власт болния Путин и как ще свърши войната

В същото време, министърът на отбраната Олексий Резников заяви, че Украйна "навлиза в нова - дългосрочна - фаза на войната".

Президентът Володимир Зеленски заяви, че украинците правят "максимално възможното", за да прогонят нашествениците, и че изходът от войната ще зависи от подкрепата на Европа и други съюзници.

"Никой днес не може да предвиди колко дълго ще продължи тази война", каза Зеленски във вечерното си видеообръщение късно вчера.

Харков, който се намира недалеч от руската граница и само на 80 км югозападно от руския град Белгород, е бил подложен на интензивен обстрел в продължение на седмици. Този предимно рускоезичен град с предвоенно население от 1,4 млн. души беше ключова руска военна цел в началото на войната, когато Москва се надяваше да превземе и задържи големи украински градове.