Украйна няма сили за победа, затова западните страни са готови да реализират концепцията за "две Кореи" в региона, пише в канала си в Телеграм Олексий Арестович, бивш съветник на Зеленски.

"Сценарий на "двете Кореи" не е измислица на Арестович. Това е нещо, което се обсъжда сериозно на Запад (от чиято помощ зависим почти напълно) от мозъчни тръстове на ниво корпорация RAND. Нуждаем се от много за да спечелим войната и да избегнем този сценарии", пише той в социалната мрежа.

"За успеха са нужни 400 хиляди идеално подготвени войници с натовски оръжия (…). Имаме ли ги? Не. Ще го има ли догодина? Няма да го има. Капацитетът за обучение не е достатъчен… Ние като общество не сме готови за такъв изход (…). Но най-неприятното е, че и на Запад мислят така, а ние сме напълно зависими от тях.

Какво да направи Западът? Сценарий за двете Кореи. Създаване на Южна Корея с гаранции", цитира думите на Арестович от неговия канал в Telegram  strana.today.

Припомняме, че Арестович беше принуден да напусне поста си, след негов коментар в национален ефир, че украинското ПВО е причината за трагедията с разрушената жилищна сграда в Днепър.

Според украинското издание Klimenko Time секретарят на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Олексий Данилов е заявил на 5 февруари по време на телемаратон, че на Киев може да бъде предложен „корейски вариант“ на споразумение, включващ "условен 38-ми паралел" (б.ред. - 38-ият паралел е разделителна демилитаризирана зона между КНДР и Южна Корея).

По-рано говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че информацията на Киев за предполагаеми контакти между заместник-ръководителя на администрацията на руския президент Дмитрий Козак относно евентуален "корейски вариант" за уреждане на конфликта в Украйна е поредният слух.

 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук