Загубите на украинската армия във войната с Русия са държавна тайна. Те не могат да бъдат изразени, за да попречат на врага да оцени ефективността на техните операции.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен просто се изказа погрешно, така че изявлението й за загубите на ВСУ беше премахнато, пише УНИАН.

Както отбеляза Алексей Арестович, съветник в канцеларията на президента, по време на предаване с правозащитника Марк Фейгин, обявяването на загубите на украинските отбранителни сили ще даде на врага много косвена информация, въз основа на която опонентите могат да направят стратегически решения.

Урсула фон дер Лайен обяви за 100 000 загинали украински военни, Генщабът на ВСУ отговори, че...

„Тъй като цифрата беше обявена от Залужни, главнокомандващият - той има такова право, тъй като президентът нарече ориентировъчни цифри, защото обществото има сериозни искания, всички загрижени хора, освен това председателят на ЕК спомена - това е много висок международен служител, тогава сме принудени да реагираме. Неофициално мога да кажа: нашите загуби са между 10 и 20 хиляди убити", каза Арестович.

На уточняващ въпрос дали знае точната цифра, Арестович отговори: „Знам, но няма да я кажа“.

Според него фон дер Лайен се е изказала погрешно. Това се случва, когато един политик често говори публично. Твърдението й за 100 000 "убити в бой" украински войници обаче не отговаря на истината.

Въпреки това Арестович призна, че Украйна има високи санитарни загуби - когато военнослужещ е бил извън бойния състав за повече от един ден, по-специално поради заболяване. 96% от ранените и болните се връщат в бой след лечение и рехабилитация.

По думите на Арестович в Украйна има много ранени, от които почти всички се връщат в битка, а в Русия има много убити, спрямо украинците - 1 към 7. И много ранени.

Както УНИАН съобщи по-рано, ръководителят на Европейската комисия оцени загубите на въоръжените сили на Украйна на 100 000 военнослужещи. Тя също така заяви, че войната е отнела живота на повече от 20 хиляди цивилни.

По-късно съответният видеоклип беше премахнат. Появи се обаче редактиран вариант.

Представителят на президента на Украйна Сергей Никифоров подчерта, че информацията за загубите на въоръжените сили на Украйна е "чувствителна", така че може да бъде озвучена само от главнокомандващия, министъра на отбраната или самия президент .

Тази информация коментира началникът на отдела за връзки с обществеността на въоръжените сили на Украйна Богдан Сеник. Той заяви, че Генералният щаб не може да потвърди тези данни.


Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук