Бившият директор на Управлението за сигурност и контраразузнаване (УБК) в Македония Владимир Атанасовски е задържан за 30 дни от съдията по предварителното производство, пише скопското издание “Независен“, цитирано от "Фокус".

Късно във вторник вечер той е бил задържан в затвора в Шуто Оризари. Прокурорът поиска задържане на Атанасовски, след като трима от обвиняемите в нападението в парламента на 27 април съобщиха, че заедно с други служители на УБК е организирал нахлуването в Събранието.

Прокурорът поиска задържането му на три основания - опасност от бягство, влияние върху свидетелите и опасност от повторение на деянието. Прокуратурата го преследва за престъпна асоциация и за враждебна дейност и обяви разширяването на разследването в тази посока.

Адвокатът на заподозрения твърди, че прокуратурата не трябва да се доверява на хора, които са застрашени от доживотен затвор. Според показанията на обвиняемия Михаил Младеновски, по време на миналогодишните събития в парламента на 27 април Атанасовски организирал насилствено проникване в парламента, както и осигурил автомобил пред парламента, от който определени лица са вземали оръжие