Нигерийски инфлуенсър, който постваше снимки от луксозния си начин на живот, е бил арестуван по подозрения в киберизмама на стойност 430 млн. долара. От ФБР са иззели около 37 млн. долара в брой, след като нахлули в апартамента на 38-годишния Реймънд Абас в Дубай, докато той спял. 

Разследващите органи твърдят, че Instagram звездата демонстрирал начин на живот на милиардер, за да „примамва жертви от цял свят“.
Още 12 души са арестувани за участие в същата киберизмама. 

Смята се, че разследващите органи са открили имейлите и на 2 милиона жертви в няколко телефона и компютри, иззети по време на операцията.

Конфискувани са още луксозни автомобили, както и куфари, пълни с пари.   

„Заподозреният се целел в жертви в чужбина, като създавал фалшиви сайтове на добре познати компании и банки в опит да открадне информацията за кредитните им карти и след това изпирал откраднатите пари,“ казва Джамал ал-Джалаф от полицията в Дубай.Абас, който се подвизава с профила Hushpuppi в Instagram, е обвинен в измама в Европа, САЩ и Нигерия, казват от полицията.

Нахлуването в дома му се случва два месеца след началото на разследването на престъпната групировка. Детективите използвали социалните медии, за да се ориентират за местоположението на заподозрените. 

Абас стартира като продавач на дрехи втора употреба в Лагос, преди да започне да се представя за строителен предприемач милиардер в Дубай.

Той твърди, че пуска снимки от своя луксозен начин на живот, за да вдъхнови други да постигат повече успехи в живота си.      „Пускам такива снимки, защото някой може да види профила ми някой ден и да реши да не се отказва,“ пише веднъж той на своите 2.4 милиона последователи в Instagram. 

Полицията в Дубай показва видео от ареста на Абас на 10 юни, на което той e с белезници и изглежда стреснат.
Според местни медии, ФБР ще настоява Абас да бъде екстрадиран в САЩ, тъй като много от предполагаемите жертви са американски граждани.   
Абас все още не е коментирал обвиненията срещу него.