Група австрийски изследователи, сред които археолози и съдебни медици, твърдят, че са идентифицирали останките на Арсиной, египетска принцеса от династията на Птоломеите, която е била убита по заповед на собствената си сестра царица Клеопатра.
Освен че са идентифицирали останките, учените са успели да установят как е изглеждала Арсиной, което хвърля светлина върху произхода на двете сестри. Във вените им най-вероятно е текла смесена кръв, включително африканска, съобщава “Таймс”.
Изследователката от Австрийската академия на науките Хилке Тур дълги години доказваше, че осмоъгълна гробница, запазила се в древен Ефес, е мястото, където е погребана Арсиной. Гробницата е открита още през 1926 г., като в нея е имало един скелет. Учените са взели черепа, който по-късно е изгубен, а скелета са оставили на място.
През 90-те години археолози, ръководени от Хилке Тур, отново влезли в гробницата, извадили скелета и започнали проучването му. Съдебните медици са установили, че скелетът е на здрава млада жена на 15-18 години, която е починала най-вероятно от внезапна смърт. Тъй като от първата експедиция са запазени точните описания на черепа на принцесата, изследователите са го реконструирали и са пресъздали как е изглеждала Арсиной. От реконструкцията следва, че сред предците й е имало бели европейци, египтяни и негри.
На 23 март британската телевизия ВВС1 ще покаже документален филм за работата на Хилке Тур и идентифицирането на Арсиной "Cleopatra: Portrait of a Killer" ("Клеопатра: портрет на една убийца"), посочва ЛентаРу. В края на март в САЩ ще се проведе антропологична конференция, посветена на проекта на австрийските археолози. /БЛИЦ