В южна Полша по време на разкопки в една от пещерите археолози откриха скелета на дете с чинка в устата. Това се случи в пещерата Тунел Велки през 1967 година. Повече от 50 години учените не могат да анализират и обясняват подробно, пише Live Science.

Останките на момиче на 10-12 години, в устата има скелет на птица чинка - подобни погребения не са виждани досега. Предварителният костен анализ показа признаци на бавен растеж на костите. Може би детето е било болно от нещо през живота си или е страдало от недохранване, метаболитни нарушения.

Радиовъглеродният анализ показа, че костите са на възраст поне 300 години. По това време мъртвите вече не са били погребвани в пещери. Защо птица е била поставена в устата й, как е попаднала в пещера? Учените отново са в задънена улица. Откритието на погребаната през средновековието тийнейджърка е изключителна находка без обяснение.

Учените са направили ДНК анализ, използвайки генетичен материал от скелета, поредица от научни тестове, а също така са проучили всички исторически записи от онези времена. ДНК показа, че детето е родено най-вероятно в Полша, Финландия или Карелия.

Земята, където е открит скелетът, е била превзета от армията на шведския крал Карл X Густав през 1655-1657г. Армията се състояла от финландски войници, които пътували със съпругите си, децата и любовниците си.

Също така историческите сведения показват, че районът Карелия се е простирал над територията на Финландия и съвременна Русия. Тогава хората от тези земи вярвали, че човек трябва да бъде погребан в гората.

Най-вероятно момичето е пристигнало в този регион по време на войната, но по неизвестна причина е умряло в гората. Затова тя била погребана там. Тялото било скрито в пещера, за да не го изкопаят горските хищници. Но все още никой не може да обясни чинката в устата. 

Превод: БЛИЦ