Това, което учените смятат за астероид, насочващ се към орбитата на Земята следващия месец, може да е космически боклук. Експерт от НАСА казва, че обектът вероятно е стара ракета, използвана в опит за кацане на Луната през 1966 г., според AP.

Миналия месец обект, известен като астероид 2020 SO, е забелязан от телескоп в Мауи.

Очаква се да навлезе в орбитата на Земята тази есен и да продължи да обикаля около нея до май 2021 г., уточнява списание Smithsonian.

CNN пък съобщава, че тялото може да се приближи до родната ни планета на 43 500 км.


Но от самото начало има и друга теория.

„Подозирам, че този новооткрит обект 2020 SO е стар ракетен ускорител, защото той следва орбита около Слънцето, която е изключително подобна на земната“, казва д-р Пол Чодас, директор на Центъра за изследване на близки земни обекти на НАСА, пред CNN миналия месец.

Сега, когато се приближава, ще бъде по-лесно да се идентифицира масата, която се оценява на около 8 метра, съобщава AP.

Въпреки че на такова разстояние от Земята както астероидите, така и старите космически ракети изглеждат като петънца, движещи се в небето, Чодас посочва, че поведението на обекта продължава да сочи към хипотезата, че е огромна "консервна кутия".

Той смята, че астероидите биха се движили под странен ъгъл, докато този не следва подобен модел.

„Може да греша в това. Не искам да изглеждам прекалено уверен “, казва Чодас пред AP, посочвайки, че това може да е ракетен ускорител, издигнал Surveyor 2 на НАСА до Луната през 1966 г.

Докато мисията, в крайна сметка, се проваля, ракетата би могла просто да продължи да се носи в Космоса, както е замислено първоначално.

И други експерти изглежда са съгласни с теорията на Ходас. Алис Горман от австралийския университет Flinders заявява пред ScienceAlert, че скоростта също не съвпада с тази на астероид. 

Каквото и да е небесното тяло, не съществува риск от сблъсък със Земята. Според прогнозите на учените то ще бъде погълнато от орбитата й в средата на ноември и след това ще се върне в собствената си орбита до март.