Астероид с размер на джип премина на 2950 километра от Земята, най-близко преминалият астероид до планетата ни, който е засичан. Това съобщи NASA (НАСА).

Ако беше се ударил в Земята, астероидът, наречен 2020 QG, нямаше да причини щети, тъй като щеше да се разпадне в атмосферата, образувайки огнена топка в небето или метеорит, обявиха от Jet Propulsion Laboratory на NASA.

Астероидът, който е с дължина от три до шест метра, премина над южната част на Индийския океан в неделя в 04,08 часа по Гринуич. Той се придвижи с близо 12,3 километра в секунда.

От NASA отбелязват, че астероиди с подобен размер преминават край Земята на подобно разстояние по няколко пъти в годината.

Но те трудно се засичат, освен ако не са се насочили директно към планетата. При един такъв случай в Челябинск, Русия, през 2013 г. метеорит предизвика взрив и рани хиляди хора, най-вече от счупването на стъкла от ударната вълна.

Една от мисиите на NASA е да наблюдава по-големи астероиди (140 метра), които наистина могат да се превърнат в заплаха за Земята, но техниката също проследява и по-малки.