Британско-шведската фармацевтична компания АстраЗенека, която заедно с Оксфордския университет разработва ваксина срещу Covid-19, възнамерява да извърши допълнителни глобални тестове за оценка на ефикасността на своята ваксина след възникналите въпроси относно резултатите от последните изпитания, съобщи шефът на компанията Паскар Сорио, цитиран от Ройтерс.

Главната цел на новите проучвания ще бъде да се разгадае защо по-ниски дози на ваксината при пробите са дали по-добър резултат, отколкото пълните дози, каза Сорио.

Според публикуваните в понеделник предварителни резултати от клиничните изпитания, проведени върху 20 000 доброволци от Великобритания и Бразилия, средната ефективност на ваксината се оказала около 70 процента. В процеса на тестирането се изяснило, че при инжектиране на две еднакви по количество дози през един месец, ефективността възлизала на 62 на сто. Този показател обаче скачал до 90 процента, когато първо се инжектирала малка доза, а втория път - увеличена доза.

След тези констатации "е необходимо да проведем допълнителни изследвания", каза Сорио, като добави, че в новите тестове ще участват доброволци от различни страни. "Този път разчитаме да получим резултата по-бързо, защото вече знаем, че ефективността е висока и ще трябва да включим по-малък брой доброволци", отбеляза той.

Шефът на компанията изрази мнение, че новите тестове няма да повлияят на решението на регулаторите от Великобритания и ЕС за одобряване на използването на тази ваксина.

Тази новина идва на фона на съмненията, които някои експерти изразяват относно ефикасността на ваксината на АстраЗенека, което според тях може да намали шансовете й да получи бързо одобрение от регулаторите в САЩ и ЕС, отбелязва Ройтерс.

Британското правителство предварително е поръчало 100 млн. дози от ваксината на този производител, които са достатъчни за ваксиниране на 50 млн. души. Вече бяха изразени надежди, че ваксинирането с оксфордската ваксина може да започне в страната още през декември.

Ройтерс съобщава също така, че създателите на руската ваксина "Спутник V" са предложили днес при новите тестове на АстраЗенека двете ваксини да се комбинират. Те посочват в Туитър, че това можело рязко да подобри ефикасността на имунизирането, особено при провеждане на реваксинация, защото били от различни типове, които се допълват.