По пътя към Марс астронавтите могат да бъдат изправени пред огромен брой опасности, но експертите отбелязват две основни, свързани с космическата радиация. 

Опасната радиация може да причини сериозни мозъчни увреждания, стомашно-чревни проблеми, рак и др. Но всичко това е напълно възможно да бъде избегнато, съобщава cnet.com.

Експертите проведоха ново проучване, с помощта на което успяха да намерят изход от ситуацията и да намерят най-доброто време човек да отиде на Червената планета.

Експертите подчертават факта, че астронавтите ще бъдат изложени не само на излъчването на енергийни частици от Слънцето, но и на въздействието на галактическите космически лъчи, идващи извън нашата Слънчева система. Ето защо е най -добре да полетите до Марс, когато настъпи периодът на слънчевия максимум и звездата е на върха на своята активност.

Учени от Лос Анджелис отбелязаха, че космическият кораб може да бъде добре защитен поради факта, че слънчевата енергия по време на своя максимум е в състояние да отклони по-опасни частици, летящи извън системата. Продължителността на полета до Червената планета може да варира.

Например мисията на НАСА „Perseverance“ стигна до Марс само за седем месеца. Експертите смятат, че в средата на 30-те и 50-те години на века е напълно възможно да отидете на пътуване, защото по това време ще дойде слънчевият максимум.

Превод: БЛИЦ