Не съществува тактика, с която атентатите, предприемани напоследък по света, могат да бъдат предотвратени. Около това становище задочно се обединяват един от терористите, свързан с атентатите в Париж и Брюксел, и представители на френските специални служби. Изявленията им са представени в белгийския печат, информира БТА.
Според данни от разпитите на Мохамед Абрини, прочул се като "мъжа с шапката" от видеозаписите от летището в Брюксел на 22 март, "мерките за сигурност никога не биха предотвратили атентат".

Абрини твърди, че след като е избягал от летището в деня на атентата, без да взриви бомбата, която е носел, е минавал често в следващите дни покрай полицаи и военни в белгийската столица.

По цял ден ходех от кафене в кафене, бях обявен за международно издирване, но с нахлупена шапка се движех спокойно, нищо не ми попречи, твърди той.
Анонимни представители на френските специални служби поясняват, че не съществува тактика, с която атентати като ударите на летищата в Брюксел или Истанбул могат да бъдат напълно предотвратени. По техните думи основна е ролята на контраразузнаването, за да бъдат засечени, следени и обезвредени терористите в хода на тяхната подготовка. Ако бъде допуснато да нанесат удар, целта е броят на жертвите да бъде максимално ограничен.

Антитерористите предлагат въвеждането на израелския подход, в който всички служители на службите са постоянно въоръжени. Дава се пример с терористичния удар на летище "Ататюрк", който е завършил с далеч по-малко жертви от очакваното заради действията на полицията и осуетяването на плана на нападателите.

Френските служби преразглеждат подхода си при овладяването на сцена на терор, като занапред ще се насочат много повече към съставянето на екипи за незабавна намеса. Досегашният подход предвижда сравнително бавното струпване на тежко въоръжение, установяването на връзка с терористите, преговори.
Според френските антитерористи от многобройните полицаи, скенерите за метал и претърсването на багажите на летищата няма особен смисъл. Винаги ще има жертви при нападенията, на които сме свидетели, целта ни може да бъде само да ограничим броя им, допълва експерт в противодействието на тероризма. Той отбелязва, че ако се изчаква, както при атентата в Дака преди дни, предимството остава за похитителите.

Антитерористите настояват, че най-добре е срещу терористите да се действа с разузнаване, подслушване и следене, за да се установи кога и къде възнамеряват да ударят. Службите признават, че това е най-трудната задача, защото терористите импровизират много и в това е основна им сила.