Учени, ръководени от Донован Андерсън от Университета във Фукушима, следят как бедствието във АЕЦ Фукушима е предизвикало промени в околната среда.

Те са отбелязали факта, че дивите свине се чувстват много добре в зоната на инцидента. Скоро те дори започнали да се чифтосват с домашни животни. За това беше съобщено в списание Proceedings of the Royal Society B.

Катастрофата стана преди десет години. Атомната електроцентрала бе разрушена от силно земетресение, което предизвика огромно цунами. Животните започнали скоро след това да се опитват да се адаптират към средата, получила се резултат от разрушаването на атомната електроцентрала.

Учените откриват, че дивите свине се справят най-добре. След известно време те дори започват активно да се размножават, като женските за тази цел са станали домашните прасета. Това е причината да се появи хибрид, който експертите наричат нов вид, обитаващ региона.

По време на изследването са анализирани 243 ДНК проби, които принадлежат не само на прасетата и дивите свине, но и на животните, които са резултат от чифтосването на тези животни.

Резултатите са изненадващи за мнозина. 16% от пробите (31 диви свине) принадлежат към хибридите. В същото време експертите подчертават, че радиацията в този случай не е оказала влияние върху появата на новия вид.

В района на Фукушима от известно време дивите свине не са класифицирани като животни, които са твърде силно заразени с радиация. Някои от животните не съдържат никакви следи от радиация, а в други нивото е толкова ниско, че не представлява заплаха за човешкия живот.

Андерсън казва, че месото от дива свиня е напълно подходящо за консумация и няма опасения за здравето.

Превод и редакция: БЛИЦ