Премиерът на Австралия Скот Морисън обяви, че всички завърнали се в страната австралийци ще бъдат поставяни под карантина за 14 дни, но в хотели вместо по домовете, информира Guardian. 

Той поясни, че това решение е прието, защото повечето - 2/3 от случаите в Австралия - от заболелите са се върнали от чужбина. Според приетите от правителството правила пристигналите от чужбина ще бъдат поставяни под карантина в хотел в града, в който са кацнали.

Ако живеят в един от петте щата или територии, които въведоха гранични проверки и се изискват 14 дни самоизолация за пътуващите в страната, те ще трябва да се самоизолират за още 14 дни при пристигането си в родния щат, което означава общо 28 дни карантина.

Например, ако си жител на Тасмания и се връщаш от чужбина, ще трябва да се изолираш за 14 дни в града, в който си кацнал, вероятно Сидни или Мелбърн, и след това още 14 дни при връщането си в Тасмания.

Преди правилата бяха по-гъвкави. Задължителната карантина се осъществяваше предимно в домашни условия и на хората им се позволяваше да се приберат по домовете си.

Новите мерки ще влязат в сила от събота полунощ.

Отделно австралийската армия ще помага на щатите да прилагат мерките за социална дистанция. Военнослужещи ще проверяват дали хората не нарушават карантината.

През последната седмица случаите в страната се увеличиха от 700 на над 3100. 13 души са починали.

По последни данни на Световната здравна организация по света има над 465 000 потвърдени случая, а починалите са повече от 21 000.

Регистрирани са случаи в 199 държави. Данните на Университет "Джон Хопкинс" показват над 530 000 случая и над 24 000 починали в 176 държави, възстановили са се около 122 000.