Австрия ще внедри светофарна система за картографиране на коронавирусната епидемия на своята територия, пише чешкият информационен сайт Lidovky.cz. Всеки район ще бъде маркиран с един от четирите цвята - от зелен до червен - според местната епидемична ситуация.

В допълнение към броя на заразените хора, системата ще вземе предвид и проследимостта на случаите, броя на тестовете и местния капацитет на болниците, обясни вчера австрийският канцлер Себастиан Курц. Целта на австрийската система е да приложи единна процедура, която предоставя възможност за маневриране на регионите.

В допълнение, скрининговите програми ще бъдат засилени, например при високорискови операции или в туризма. Австрийското правителство иска да отдели 300 войници и 500 полицаи, които да проследяват контактите и да следят за спазването на карантинните мерки.

Сега в Австрия има 1150 души с активен COVID-19, най-вече в Горна Австрия и Виена.

В болниците има 78 пациенти, 12 от които в отделения за интензивно лечение. Местната епидемична обстановка е обявена по оригинален начин и от швейцарския град Neuchatel.

В местния замък се издига флаг с подходящ цвят.

В момента е син, което означава, че случаите на коронавирусна инфекция се срещат само спорадично в град в западната част на алпийската страна.

Ако ситуацията се влоши, кметството вдига жълто, оранжево и червено знаме, информира агенция ATS. Лекарят, отговорен за наблюдението на ситуацията в кантона на Клод-Франсоа Робърт, също обяви, че ще избере цвета на вратовръзката си според развитието на ситуацията.

Към днешна дата в Швейцария има над 32 500 случая на COVID-19, като смъртните случаи са 1685