Австрийският канцлер Себастиан Курц потвърди връзката между крайнодясното движение и терористa, който нападна две джамии и уби 50 мюсюлмани в Нова Зеландия. За това съобщава „Евронюз“.


"Потвърдено е, че съществува финансова връзка между човека, извършил атаката в Нова Зеландия и идентифицирано движение в Австрия," каза Курц пред репортери след заседание на кабинета.

Говорителят на прокуратурата в Грац, заяви, че Мартин Зелнер, ръководител на Идентитарианското движение (Движение за национална идентичност), твърдящ, че иска да запази идентичността на Европа, е получил 1 500 евро в началото на 2018 г. от донор със същото име като мъжа, обвинен в убийство след атаката на Крайстчърч.

"Вече можем да потвърдим, че е имало финансова подкрепа и така да докажем връзката между нападателя на Нова Зеландия и Идентитарианското движение в Австрия", каза Курц.

Австрийското вътрешно министерство отказа да коментира. Курц заяви, че Австрия ще изиска разпускането на въпросното движение.
"Нашата позиция по този въпрос е много ясна, никакъв екстремизъм - независимо дали това са джихадисти или десни екстремистки фанатици - няма място в нашето общество", каза Курц.

Австрийският вицепрезидент Хайнц-Кристиан Страхе от крайнодясната Партия на свободата (FPO) заяви, че партията няма нищо общо с Идентитарианското движение.