Австрийски експерт прогнозира развитието на пандемията от новия коронавирус на фона на вълната от варианта Омикрон. Всекидневникът "Курир" публикува материал, в който разглежда изследване на австрийския експерт Андреас Бергталер от Центъра за молекулярна медицина към Виенския медицински университет, предава БТА.

В своята лекция, предназначена за допълнителна квалификация на лекари, организирана от Австрийското дружество по инфекциозни болести и тропическа медицина, той твърди, че най-вероятно Омикрон не е края на пандемията, тъй като от вариантът вече има нови мутации.

Процесът е много динамичен, в терапията срещу COVID-19 повечето моноклонални антитела са загубили действието си поради постоянно променящия се причинител на заболяването.

"От началото на епидемията от SARS-Cov-2 непрекъснато сме изненадвани от нови ситуации. Сега наблюдаваме много случаи, които не сме имали, разполагаме с много ефективни имунизационни вещества. Но знам, че много не знаeм", заявява професорът по молекулярна имунология, който изследва новия коронавирус от началото на пандемията, разпространението и мутациите му.

Съвършено неясно е колко дълго още светът ще се бори с вируса и различните му варианти. Това, което поддържа пандемията, са непрекъснато изникващите нови мутации на вируса.

"Мутациите на SARS-Cov-2 се развиват два-три пъти по-бавно от грипните", продължава професорът, но поради изключително краткото време за размножаване на причинителя на болестта непрекъснато се появяват нови мутации, вероятно у някои болни от COVID-19 се съдържа цял "облак" от минимално отличаващи се един от друг вируси. Най-жизненоспособният вариант се разпространява по-нататък.

Въпреки целия напредък остава недостатъчно знанието какво може да се очаква от даден вирусен вариант. Вариантът Делта, който миналата година беше доминиращ и в Австрия, беше международно известен от март 2020 година.

В Индия разпространението му стагнира в продължение на месеци, докато заразата изведнъж експлодира с всички последствия от това - на практика в световен мащаб, заявява ученият. "Решаващи са трансмисионната способност, патогенността и способността да се изплъзва на имунната защита, включително и на ваксинацията".

Омикрон "бие убедително" останалите известни вирусни варианти по отношение на изплъзването му от имунната защита. В лабораторни условия вариантът се разпространява много лошо, вероятно е с отслабени възможности, но затова пък "прескача" по-бързо от човек на човек, като заболяването протича много по-леко от варианта Делта, се посочва в публикацията.

Репродуктивното число на първоначалния вариант на новия коронавирус от Ухан е с фактор 2,5 /един заразен заразява средно 2,5 души/, вариантът Алфа е с репродуктивно число 4-5, а Делта и Омикрон са с репродуктивно число 5 - 8.

Според експерта не е ясно как ще продължи развитието на пандемията.

"Наблюдаваме по две мутации месечно. Това постоянство е изумително. Може по него да си свериш швейцарския часовник." В Австрия експертите имат много добър поглед над епидемиологичната ситуация чрез анализ на отпадните води на 80 пречиствателни станции, които покриват 55 процента от населението. Вече са регистрирани нови подварианти на Омикрон.

Новият коронавирус е "движеща се цел" и досега постоянно крои "номера" на временно ефикасни терапии. През последните две години са разрешени за употреба и са на пазара редица моноклонални антитела за възможно най-ранно лечение на високорискови пациенти. Антителата блокират инфектирането на клетките с вируса на COVID-19, като се "захващат" за шипчестия протеин на вирусната повърхност.

Това намалява тежките форми на заболяването с около 80 процента. Но Омикрон успява да се изплъзне на голяма част от тези медикаменти.

Според инфекциониста Флориан Талхамер от Виенския медицински университет в момента ефикасен срещу Омикрон е препаратът Сотровимаб от групата на моноклоналните антитела. Скоро болниците ще разпоагат с нови подобни лекарствени средства, които ще са по-ефикасни, успокоява Бергталер.

Бъдещето на пандемията е буквално непредсказуемо, Бергталер не очаква от развиващата се в момента вълна на Омикрон да се получи непременно "стаден имунитет". Всеки нов вирусен вариант тласка човечеството отново назад.

Във Виенската университетска многопрофилна болница, най-голямата в страната, лежат много пациенти, които са ваксинирани по три или по два пъти и вече са преболедувалиCOVID-19, но сега отново са заразени с Омикрон, като болестта протича в лека форма, изтъква доктор Талхамер.

Известен е и един случай, при който неваксиниран служител на болницата е преболедувал след зараза с първоначалния вариант на вируса, след това е преболедувал от варианта Делта и сега е заразен с Омикрон.