Бойци от Мариупол се обърнаха за помощ към основателя на SpaceX и Tesla Илон Мъск. Командирът на подразделението на 36-та бригадна морска пехота на Украйна на Въоръжените сили на Украйна Сергей Волински ("Волин") написа във Facebook, че е създал акаунт в Twitter, само за да се свърже с Илон Мъск, предават световните агенции.

"Казват, че сте телепортирани от друга планета, за да научите хората да вярват в невъзможното. Нашите планети са наблизо, защото аз съм жив там, където е почти невъзможно да оцелея. Помогнете ни да излезем от Азовстал в трета страна. Ако не вие, тогава кой? Кажете ми", - се казва в апела към Мъск.

Волински се обърна към всеки човек на планетата Земя, за да помогне, за да може Илон Мъск да види призива му.

"Казват, че неговата задача била да вдъхновява човечеството, да го накара да повярва в невъзможното. Той доказа, че за него няма нерешими задачи, че всичко е възможно! Той никога не се предава, като нас! Имаме нужда от подкрепата на супермен!" - отбелязва защитникът на Мариупол.

Според тиражирани в публичното пространство информации, на брифинг на 11 май, бригаден генерал, заместник-начални на Главното оперативно управление на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна - Алексий Громов отбелязва, че сега операцията по освобождаване на завода Азовстав ще изисква значителни усилия и голям брой войски.

На свой ред Верещук казва, че на територията на завода може да има още около хиляда бойци, като половината от тях са тежко ранени.