Служителка в банка от Орегон, САЩ, дала 20 долара от личните си пари на клиент в навечерието на Коледа, бе уволнена заради състрадателния си жест, пише Daily Mail.
 
Емили Джеймс от Портланд работила като старши служител в кол-центъра на U.S. Bank, когато клиент обяснил по телефона, че изплащането на месечната вноска по кредита му ще го остави без една стотинка за празника.
 
Марк Еуженио от градчето Клакамас я задържал повече от час на телефона, но скоро станало ясно, че задълженията му в размер на повече от 1000 долара нямало да се погасят дори и след Коледа.
 
Емили се трогнала от разказа на Еуженио и в хода на разговора разбрала, че мъжът се обажда от място недалеч от кол-центъра. Тя поискала позволение от началника си да излезе и се срещнала с клиента, за да му даде 20 долара от личните си пари за бензин.
 
„Почувствах се ужасно от цялата ситуация и понеже заплатата му бе запорирана, единственото, което ми хрумна, бе да му услужа със собствени пари”, разказва Емили. „Била съм в подобно положение и познавам чувството за безизходица. А Коледа е само един път в годината.”
 
Седмица по-късно Емили била предизвестена, че ще бъде уволнена, заради „неправомерно взаимодействие с клиент на банката”.
 
Началникът, който ѝ дал позволение да извърши доброто дело, също загубил работата си, според местни медии.
 
Във всекидневните си служебни задължения, Емили разговаряла с всякакви хора от цялата страна, но случаят с Еуженио бил специален, понеже бил от околностите на нейния град.

Затова, когато научила неговата история, почувствала, че с това съдбата ѝ дава знак, особено в момента на предстоящия празник. Тя предложила на мъжа да я изчака 30 минути, за да му донесе парите за бензин.
 
„Не исках да приема”, казва Еуженио. „Но смятам, че е неправлно да отказваш помощ, от която се нуждаеш, само от чувство на гордост. Затова и приех парите.”
 
Емили Джеймс казва, че първоначално била решена да защити работата си, тъй като чувствала несправедливо уволнението си, но сега вече не е толкова убедена, че си заслужава.
 
„Не мисля, че трябва да продължавама да работя за някого, който е способен да постъпи така”, споделя Емили.