Както съобщи интернет-изданието opex360.com, с идването на власт на Барак Обама през 2009 г. САЩ значително са увеличили интензивността на използване на безпилотни летателни апарати с голяма далечина (клас MALE) в бойни условия против ислямистите в Пакистан, Афганистан, Йемен, Либия и Сомалия. Обама заявил, че „няма друг такъв президент, който да извади от играта повече терористи, отколкото аз”.
Ударите от американски БЛА позволиха да бъдат ликвидирани редица „особено ценни” цели, включително ръководителят на талибаните мулла Мансур- Нанесени са удари и по командири от ниските звена с цел оказване на постоянен натиск на ислямисткото движение и намаляване на неговата боеспособност и оперативни възможности.

Ударите по терористите са нанасяни не само чрез БЛА. Например в Либия ликвидирането на Бахтар Белмохтар, „емира” на Мурабитун (близка до „Ал Кайда” организация в Северна Африка) е осъществена по време на атака на изтребители-бомбардировачи Boeing F-15E през юни 2015 г. Много командири са унищожени и по време на специални операции, както стана с Бен Ладен през май 2011 г.

На 1 юли 2016 г. Националното управление на разузнаването на САЩ за първи път публикува статистика на американските удари по терористите – общо са унищожени 2581 терористи.

Що се отнася до случайните жертви на тези атаки, то техният брой се колебае от 64 до 116 души. Това представлява незначително число в сравнение с данните, които привеждат правозащитниците, като например лондонското Бюро за журналистически разследвания, според което невинните жертви надвишават официалните данни 6-7 пъти или пък организацията New America Foundation, твърдяща за 219 случайни жертви.

Превод и редакция: БЛИЦ